login

Fridolin inleder med att hylla Sverige och det svenska, som trefikat; den längst betalda föräldraledigheten i världen; ideella ledare i idrottsrörelser; och 1300 OS-guld. En bild som utmålar Sverige som långt från landet ”lagom”. Fridolin utlovar bildning och miljö i sitt tal och börjar, som en sann lärare, med en historisk lektion om Sverige som kunskapsnation.

Fridolin är en skicklig talare, som använder emfas och seriositet för att nå fram. Kvällens tal är lyckat därför att han vågar välja, och välja bort. Genom att hålla sig till just skola och miljö, så har Fridolin tid att få något sagt kring dessa; och att bygga under argumentationen. Talet är uppbyggt kring klassiska antiteser; att ställa hotet mot hoppet, även om det är ett positivt tal som visar på möjligheterna. Fridolin har tydliga mål med sitt tal; att skapa ett starkt skolsystem, och att vi ska ta miljöproblemen på allvar genom att ”rivstarta” klimatpolitiken. Han håller sig inte helt till bara miljön och skolan, det dyker också upp en hel del om integration och internationella frågor.

Det finns flera bra formuleringar som lever kvar efter talet, till exempel att vi i Sverige inte har valfrihet i skolan, utan istället ett lotteri, där det också finns nitlotter. Roligast för kvällen är när han beskriver hur Mp aldrig varit ett ”reservat för vegetarianer klädda i lycra”.

Fridolin använder starka uttryck när han beskriver seriositeten i miljöproblemen; att det är detta som oroar svenskar mest och hur klimatet är viktigt i internationella problemområden och att ”…där vi står smälter isen under våra fötter”.

Fridolin siktar in få men ändå några rallarsvängar, till exempel mot Decemberöverenskommelsen. Men han ger, faktiskt, också lite beröm till Alliansen för deras fokus på skolan. Slutet är oväntat. Fridolin erkänner att han hade tänkt att sluta efter avsnittet om miljön. Fridolin vill nämligen tacka Reinfeldt och Lööf, då han berömmer deras migrationspolitik. Att vara ödmjuk inför sina motståndare känns ärligt och ger också trovärdighet och sympati för de politiker som berömmer.

Här är mina kommentarer i SvD:

http://www.svd.se/ovantat-slut-pa-fridolins-tal

Här är länkar till fler ställen som handlar om talet:

http://www.expressen.se/nyheter/politik/gustav-fridolin-tackade-alliansen/

http://www.retorikiska.se/partiledartal-almedalen-2015-gustav-fridolin-miljopartiet/

http://tv.aftonbladet.se/abtv/articles/83383

http://www.dn.se/nyheter/almedalen/fridolin-hade-udden-mot-regeringen/