• FÖRELÄSA

  FÖRELÄSA

  "Det är inte bara kunskap eller en position som är makt, det är också förmågan att föra fram sin kunskap och symbolisera positionen man har. Det är därför retorik och kommunikation är en så viktig aspekt av makt och ledarskap". Lena Lid Falkman är forskaren på Handelshögskolan i Stockholm som inriktat sig på just ledarskap, organisation och kommunikation.
 • FORSKA

  FORSKA

  "Att använda teknikens möjligheter som en individ eller en organisation, handlar inte bara om att ha ett virtuellt möte istället för ett fysiskt. Både forskningen, de fallstudier vi gjort och den praktiska erfarenheter vi har, visar gång på gång att det också påverkar hur flexibelt ..." Det är detta vi berättar om i boken "Virtuella Möten - Effektiv Gränslös Kommunikation" (Liber, 2014)
 • ANALYSERA

  ANALYSERA

  "Det är viktigt för mig som forskare att delta i samhället och bidra med mina kunskaper. Därför ställer jag upp i media och föreläser för myndigheter, institutioner, nätverk och företag." Lena Lid Falkman har blivit en populär föreläsare och rådgivare, med högsta betyg på föreläsningar t.ex. från konferensen Nolldistans av Telekom Idag och Framtidens Kontor av Ability Partner.
 • 1
 • 2
 • 3

OBS! Hemsidan lenalidfalkman.com är min, och inte lenalidfalkman.se.

Spännande med ett nytt ansikte i Almedalen! Inte minst ett nytt ansikte som ska representera Kd. Vi har ju bara sett två tidigare ansikten – Svenssons och Hägglunds. Ideologens och humoristens. Vem blir då detta ansikte?

Som talare är Ebba B-T tydlig, ibland nästan övertydlig. Det gäller både hennes framförande i röstanvändande och kroppsspråk, men också i innehåll. Det var faktiskt det genomgående i hela talet – tydliga onda och goda makter och tydliga lösningar. Hela talet var uppbyggt i form av en retorisk antites; att sätta hotet mot hoppet, det vill säga olika lösningar. Hoten bestod av identitetspolitik och politiska ovanifrån-lösningar, samt av IS och Ryssland. Talet innehåller en del snygga formuleringar, såsom den ”eviga fredens slentrian” och ”familjer ska inte detaljregleras”.

Busch-Thor siktade mer på att elda Kd, snarare än att sätta fokus på Alliansen. Som ny partiledare, är det säkert klokt, hon behöver få de egna med sig.

Kvällens skratt – och mitt favoritavsnitt – är när Busch-Thor berättar hur hon som nybliven förälder inte väntat sig att hon som förälder blivit lite dummare, och att Löfven nu skulle bestämma över hennes liv och livspussel. Detta var hennes inledning till avsnittet om familjepolitik, och hon menade att familjer måste myndigförklaras.

Busch-Thor inleder med att säga att det visserligen är hennes första gång som partiledare, men åttonde gången som besökare i Almedalen. På detta sätt bygger hon på sitt förtroende; hon är ung men gammal i erfarenhet. Som ledarskaps- och retorikforskare är jag imponerad. Det var ett rutinerat tal!

Så vad är då Busch-Thor för ansikte för Kd? Hon är som bäst när hon är engagerad och står för starka värderingar. Ska man döma av detta tal så kommer Ebba B-T vara tydlighetens ansikte. Kanske är det just detta som Kd behöver – att bli tydligare som parti och i sin politik. Som ung nybliven förälder och kvinna öppnar också Ebba B-T möjligheten för många, många fler väljare att identifiera sig med henne själv och hennes parti.

Här är mina kommentarer i SvD:

http://www.svd.se/mer-fokus-pa-att-elda-kd-an-alliansen

 

Här är fler länkar med kommentarer kring talet:

http://www.svd.se/ebba-busch-thor-fran-civilisationernas-kamp-till-barnkammaren

http://nyheter24.se/nyheter/politik/802642-busch-thor-tal-almedalen-sammanfattning

http://www.svtplay.se/video/3050534/svt-forum/partiledartal-i-almedalen-partiledartal-i-almedalen-2

http://www.di.se/artiklar/2015/6/30/ledare-en-stjarna-ar-fodd/

http://www.dn.se/nyheter/politik/kd-is-krigare-ska-domas-till-landsforraderi/

Årets almedalsbloggare 2011

Forskarblogg

Retorik! Ledarskap! Social media! Nyheter! Politik! Näringsliv! Populärkultur! Det här är inte en blogg om vad jag äter till middag. Det är inte en blogg med bara åsikter. Det här är en blogg med reflektioner och analyser av sådant som händer! Jag är forskare och föreläsare och ser bloggandet som en del av den tredje uppgiften - att delta i debatten i samhället. Välkommen!

Twitterflöde

Instagram