• FÖRELÄSA

    FÖRELÄSA

    "Det är inte bara kunskap eller en position som är makt, det är också förmågan att föra fram sin kunskap och symbolisera positionen man har. Det är därför retorik och kommunikation är en så viktig aspekt av makt och ledarskap". Lena Lid Falkman är forskaren på Handelshögskolan i Stockholm som inriktat sig på just ledarskap, organisation och kommunikation.
  • FORSKA

    FORSKA

    "Att använda teknikens möjligheter som en individ eller en organisation, handlar inte bara om att ha ett virtuellt möte istället för ett fysiskt. Både forskningen, de fallstudier vi gjort och den praktiska erfarenheter vi har, visar gång på gång att det också påverkar hur flexibelt ..." Det är detta vi berättar om i boken "Virtuella Möten - Effektiv Gränslös Kommunikation" (Liber, 2014)
  • ANALYSERA

    ANALYSERA

    "Det är viktigt för mig som forskare att delta i samhället och bidra med mina kunskaper. Därför ställer jag upp i media och föreläser för myndigheter, institutioner, nätverk och företag." Lena Lid Falkman har blivit en populär föreläsare och rådgivare, med högsta betyg på föreläsningar t.ex. från konferensen Nolldistans av Telekom Idag och Framtidens Kontor av Ability Partner.
  • 1
  • 2
  • 3

OBS! Hemsidan lenalidfalkman.com är min, och inte lenalidfalkman.se.

Frågade en taxichaufför idag vad han tyckte om Obama. Han svarade genom att berätta en rolig historia. Lindsey Vonn, den överlägsna slalomåkerskan, har fått lämna ifrån sig OS-guldet. För ingen har åkt fortare "downhill" än Obama!

Den stora ledarskapskonferensen är över! ILA, International Leadership Association, arrangerar varje år denna konferens för både forskare, lärare, konsulter och praktiker som är intresserade av ledarskap. Konferensen börjar bli allt mer internationell, men är fortfarande väldigt amerikanskt dominerad. Det är andra gången jag är med, första gången 2008 i Los Angeles och nu i Boston. Min presentation kring "Leadership 2.0 through web 2.0" blev bra! I min "session" var två presentationer till, båda kring virtuellt ledarskap. Men dessa två papers och presentationer handlade om karaktärsdrag och ledarskap.

Amerikanerna är verkligen fast i föreställningen om ledarskap som individuella ledare med speciella egenskaper. I läroböckerna skrivs "traits approach" som det första paradigmet som dominerade ledarskapsforskningen i början av 1900-talet. Men i USA lever området fortfarande i allra högsta grad.

Vid flera av de stora " keynote" föreläsningarna var denna föreställning också tydlig. Forskare efter forskare, till exempel Joseph Nye, pratade om hur vi nu kommit ifrån "great man theory" som fokuserar på den enskilde ledaren. Men sen ger han, och de andra, exempel på exempel från Obama, King, Roosevelt med flera.

Föreställningen märks också i allra högsta grad i debatten inför valet på tisdag. Besvikelsen över att Obama inte lyckats bättre är påtaglig. Men med de förväntningar som ställdes på honom, så är ju inte detta så konstigt! Han illustrerades ofta som en superhjälte och nu är folk besvikna för att han inte kunnat göra några magiska, fantastiska hjältedåd på två år.

Har spenderat en fantastisk dag på Harvard i Cambridge idag! Det är verkligen imponerande. Solen lyste och vinden lät de röda och gula löven singla ned över Harvard Yard. Jag tog en guidetur med ett par harvard-studenter. Även här frodas hjälte och individkulten. De pekade ut var Bill Gates, Simpsonskaparna, John F Kennedy och många många fler bodde under sin tid på Harvard.

Men jag måste erkänna. Skulle offra min högra arm för att få forska här...

http://www.dn.se/nyheter/varlden/starka-kanslor-i-usas-valspurt-1.1199798

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/starka-kanslor-i-usas-valspurt_5597767.svd

http://www.dn.se/nyheter/varlden/obama-care-ror-upp-ilska-i-usa-1.1197201

http://www.svd.se/opinion/kolumnister/jennynordberg/president-i-halvtid-utan-obamamania_5486101.svd

http://www.aftonbladet.se/ledare/article8044091.ab

http://www.expressen.se/1.2193064

http://www.ila-net.org/Conferences/Program3.asp?ProgramDBID=96

Årets almedalsbloggare 2011

Forskarblogg

Retorik! Ledarskap! Social media! Nyheter! Politik! Näringsliv! Populärkultur! Det här är inte en blogg om vad jag äter till middag. Det är inte en blogg med bara åsikter. Det här är en blogg med reflektioner och analyser av sådant som händer! Jag är forskare och föreläsare och ser bloggandet som en del av den tredje uppgiften - att delta i debatten i samhället. Välkommen!

Twitterflöde

Instagram